Lastbilar som sitter fast i snöväder på e4 i timrå
Arkivbild på lastbilar som kört fast på E4 i samband med kraftigt snöväder. Foto: Sveriges Radio Västernorrland

Stora begränsningar i trafiken på E4 söder om Örnsköldsvik

Under söndagsförmiddagen bildades långa köer på E4 vid Skuleskogen, mellan Örnsköldsvik och Ullånger. Lastbilar fastnar i snödrivor och blockerar vägen, i båda riktningar.

SMHI har utfärdat flera varningar om snö och halka i dag, där Västernorrland väntas få uppemot två decimeter snö.

Är du på plats? Har du bilder? Kontakta oss på p4vasternorrland@sverigesradio.se

Det snöar just nu kraftigt i området och plogbilarna har svårt att hinna med.

Längs med E4 mellan Örsnköldsvik och Ullånger är väglaget så problematiskt att långtradare fastnar och bitvis stoppar upp trafiken helt i båda riktningar, vilket orsakar långa köer.

Enligt Sveriges Radios trafikredaktion rör sig trafiken emellanåt när en lastbil lyckas ta sig loss, men att det kontinuerligt fastnar nya lastbilar i snön.

Trafikverket har personal på plats och vid klockan 13 meddelande man tillslut att trafiken rullar i båda riktningarna vid platsen, men långsamt.

Även i busstrafiken i Örnsköldsvik har påverkats. Enligt bussbolaget Din Turs hemsida har fem bussavgångar inom stadstrafiken blivit inställda fram till 11.30-tiden under söndagsförmiddagen.

Varning för ytterligare 10-20 cm snö

Enligt SMHI rör sig två nederbördsområden över landet i dag som kan ge stora mängder snö. Ett område ligger utefter Norrlandskusten och ett annat kommer in västerifrån via Värmland och Närke.

– Det finns indikationer på att det kan bli väldigt mycket på sina håll, uppåt två decimeter, men det är fortfarande osäkert, säger Kristian Silver.

Snön kommer troligen att ligga kvar under början av veckan som ser ut att bli kall. Där det kommer som mest snö finns det risk för att det blir väldigt besvärligt i trafiken, främst i Götaland, östra Svealand och längs Norrlandskusten.

– Dels så kan det ligga ishalka under snön som faller, dels ställer själva snön till det. Där nederbörden faller som blötsnö eller regn kan det också frysa på och bli ishalka, säger Kristian Silver som uppmanar bilisterna att hålla koll på SMHI:s varningar innan de ger sig ut i trafiken. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista