Nio kvinnliga skådespelare på Sundsvalls teater läste anonyma texter som vittnade om övergrepp i filmens och teaterns värld.
1 av 2
Nio kvinnliga skådespelare på Sundsvalls teater läste anonyma texter som vittnade om övergrepp i filmens och teaterns värld. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Mikael Flodström, vd för Scenkonst Västernorrland
2 av 2
Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Skådespelare i Sundsvall manifesterar mot sexuella övergrepp

Vittnesmål: Runt varje hörn på inspelningen väntade hans trevande händer på min kropp
3:28 min

Över 700 kvinnliga skådespelare runt om i landet vittnar i helgen om sexuella övergrepp och trakasserier i manifestationen #tystnadtagning.

Nio kvinnliga skådespelare, alla med varsin svart pärm, sätter sig på var sin stol längs scenkanten på Sundsvalls teater. En mikrofon vandrar från kvinna till kvinna, allt medan anonyma berättelser från filmens och teaterns värld läses upp.

"Runt varje hörn på inspelningen väntade hans trevande händer på min kropp och hans slingrande tunga ner i min hals." Vittnesmålen är många och berörande och avlöser varandra i en till synes oändlig ström, i takt med att mikrofonen skickas runt bland de nio skådespelerskorna på scenen.

Ett 30-tal personer har kommit till Sundsvalls teater, bland dem Cecilia Franks som tycker vittnesmålen är viktiga för alla.

– Det finns så mycket som inte har kommit fram och nu kommer det och jag tycker det är jätteviktigt. Jag är en del av det, framför allt är jag kvinna.

Mikael Flodström, vd för Scenkonst Västernorrland menar att det är viktigt att både män och kvinnor lyssnar.

– Jag har många chefskollegor i världen, i Sverige och i Sundsvall som behöver höra det här.

Orkar människor lyssna i en och en halv timme på de här berättelserna, som är sanna och inte drama?

– Det är ju kvinnor som har varit tvingade att orka höra de här sakerna på sina jobb, på sina arbetsplats, så varför ska inte vi orka lyssna på dem. Jag tycker vi skulle kunna sitta betydligt längre.

Cecilia Ferm håller med och menar att problemet har blivit så vanligt att ingen längre reagerar.

– Jag tycker alla borde komma, både kvinnor och män. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".