Rastgård på Saltvik.
Rastgård på Saltvik. Foto: Leif R Jansson/TT

Intern låtsades skjuta anställd på Saltviksanstalten

1:48 min

En intern på Saltviksanstalten riktade en pistolattrapp mot huvudet på en anställd och tryckte av. Attrappen låg i en säck med tillhörigheter som internen fick titta igenom.

Det var två anställda i förrådet tillsammans med internen när han tar fram en barnpistol i metall och riktar mot en av de anställda och trycker av.

– Han trycker av två gånger. Det gick väldigt, väldigt fort och de anställda hann knappt reagera förrän den intagne la pistolen på bordet, berättar Fredrik Wallin, chef för Saltviksanstalten.

– De reagerade först efteråt och tyckte det var väldigt obehagligt.

Mannen skulle utvisas och Migrationsverket hade därför skickat tillhörigheter till mannen, skriver st.nu som var först att berätta om händelsen.

– Vi upprättade en incidentrapport i fredags och tagit upp det i anstaltens skyddskommitté. Vi kommer så klart utreda det här så vi får bättre rutiner, säger Fredrik Wallin, chef för Saltviksanstalten.

Att man inte hade kontrollerat tillhörigheterna innan internen fick dem, och att man sedan efteråt inte heller anmälde det inträffade är allvarligt, säger anstaltschefen. 

– Alla tillhörigheter ska gås igenom och hanteras på ett korrekt sätt. Är det en incident som avviker från det normala, så ska den så klart rapporteras, säger chefen på Saltviksanstalten Fredrik Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista