Exteriör Sidsjö vårdcentral i Sundsvall Foto Sara Johansson
Sidsjö vårdcentral Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio

Ska vårdcentraler kunna säga nej till patienter som vill lista sig?

0:51 min

Ska vårdcentraler kunna säga nej till att lista nya patienter eller ställa dem på väntelista? Det är knäckfrågan när Regionstyrelsen beslutar om listningsstopp idag.

Det fattas två beslut om listningsstopp när politikerna i Regionstyrelsen sätter sig till möte.

Sidsjö vårdcentral vill ha ett ettårigt stopp

Det ena handlar om Sidsjö vårdcentral i Sundsvall som har bett om ett tillfälligt listningsstopp på ett år för att man vuxit ur lokalerna och inte har plats för nya patienter. Det andra är en mer principiell fråga om listningsstopp och där man utrett vad som gäller.

För Sidsjö vårdcentral handlar det om tillväxttakten. Sedan man startade 2012 har man byggt ut fyra gånger men har nu återigen hamnat i en situation där man inte får plats. Nu finns en risk för att hela vårdcentralen måste läggas ner om man inte tillfälligt får säga nej till nya patienter, menar Familjeläkarna Mitt som driver vårdcentralen som idag har nästan 12000 patienter.

Listningsstopp bryter mot lagen

Partierna ser olika på den här frågan och i somras fattade Regionfullmäktige beslutet att utreda frågan om listningsstopp och den utredningen är nu klar och i den hävdas att listningsstopp bryter mot intentionerna med lagen, och att man får medhåll från SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Men det här har tolkats olika och en del regioner och landsting beviljar listningsstopp, och det har även landstinget Västernorrland gjort hittills.

Men nu föreslår Vårdvalsutskottet att Regionstyrelsen ska säga nej till Sidsjö vårdcentral och även ett mer principiellt nej till listningsstopp.

Partierna är oeniga

Vid utskottets möte reserverade sig Liberalerna och Centerpartiet som vill låta det vara möjligt för Regionstyrelsen att bevilja upp till ett års listningsstopp. Och vad gäller Sidsjöns vårdcentral vill L och C ge ett listningsstopp på ett år och ett listningstak, det vill säga att man ska kunna ha en övre gräns för hur många patienter man ska ha listade hos sig.

Idag fattar Regionstyrelsen beslut och nästa vecka fattas slutgiltigt beslut när Regionfullmäktige sammanträder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista