Anna Reynberg Sjölund
Anna Reynberg Sjölund. Foto: Billy Abraha/Sveriges Radio

Vårdanställda får byta arbetsplats när kommunen omfördelar resurserna

3:24 min

Tio av Örnsköldsviks vård- och omsorgsboenden har högre bemanning än andra liknande enheter. Nästa år kan anställda räkna med att få byta arbetsplats.

Just denna vecka kommer personal på vård- och omsorgsboenden i Örnsköldsvik att informeras om den kartläggning som välfärdsförvaltningen gjort. Och som visar att 10 av de cirka 20 boenden som finns, har högre bemanning än andra.

– Vi har fått ramar för nästa år av politiken och vi tittar på flera områden nu, hur vi kan omfördela resurserna, säger Katarina Jensstad, chef för välfärdsförvaltningen. 

Någon gång i februari räknar Jensstad med att omfördelningen ska vara klar. Vissa boenden får förstärkning, andra kommer att tappa i arbetskraft.

– Vi håller som bäst på att informera vår personal, säger Anna Reynberg Sjölund, chef för särskilda boenden i Örnsköldsvik. Ingen ska behöva gå hem, alltså tappa sitt jobb, utan här blir det tal om att åka en bit längre  när vi omfördelar och effektiviserar resurserna.

Hur tar personalen emot den här nyheten?

– Jag vet inte eftersom vi precis påbörjat informationen som våra lokala chefer sköter om, säger Reynberg Sjölund. Men jag kan tänka mig att det blir lite olika åsikter eftersom flera boenden påverkas.

Verksamhetschefen Katarina Jensstad vill inte medge att det råder ett prekärt ekonomiskt läge inför nästa år.

– Jämfört med andra närliggande kommuner har vi väldigt mycket medel. Vad vi måste göra nu är att se över och omfördela resurserna, säger Jensstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista