Kraftigt snöfall i Viksjö. Foto: Per-Erik Karlsson/Sveriges Radio
Kraftigt snöfall i Viksjö. Foto: Per-Erik Karlsson/Sveriges Radio

SMHI: Risk för att vi kommer att utfärda en klass 2-varning

1:27 min

Enligt SMHI finns det risk för busväder de kommande dygnen. Kraftigt snöfall kombinerat med hård vind kan ställa till det med drivbildningar som följd.

Onsdag kväll drar snöfall in som sedan natten mot torsdag ökar i intensitet. Det blir dessutom blåsigt med en frisk sydostlig vind med hårda vindbyar, som ger snödrev och drivbildning. Snöfallet rör sig långsamt norrut under torsdagen och övergår i regn. Totalt handlar det om snömängder på ungefär 10-20 cm eller mer på sina håll.

En risk och en varning från väderinstitutet är dock inte samma sak. SMHI varnar inte tidigare än 24 timmar innan. Osäkerheten i prognosen är fortfarande stor vilket innebär att faran kan utgå eller övergå i en varning.

– En risk är en indikation på att det kan bli en klass 2-varning, men det är för tidigt för att utfärda en varning, säger Lisa Frost på SMHI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista