Leksands Fredrik Lindgren i bråk med Modos Martin Röymark under en ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan. Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån
1 av 2
Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån
Modo:s VD Johan Widebro
2 av 2
Modo:s VD Johan Widebro Foto: Magdalena Brander/Sveriges Radio

Ilska i svensk hockey

2:43 min

Orättvisor och snedfördelning. Så ser bland annat Modo, Timrå och Leksand på situationen i svensk hockey och anledningen är pengar.

Sex allsvenska klubbar, två av dem är Modo och Timrå, har fått nog av vad de tycker är snedfördelning och orättvisor i svensk hockey och sätter nu press på SHL och Ishockeyförbundet, berättar Aftonbladet.

En gemensam skrivelse skickades igår kväll till SHL och Ishockeyförbundet. Blir det inte en utökning av antalet lag, eller en mer rättvis fördelning, kan klubbarna tvingas lägga ner sin juniorverksamhet och damlag. I brevet uppger klubbarna också att det kan bli aktuellt att lämna ligan och starta en ny tillsammans med lag från Finland.

– Om det är så att det inte finns en möjlighet att gå upp i SHL i framtiden så får det konsekvenser framförallt ekonomiskt i form av kraftigt minskade intäkter. I det läget måste man se över både verksamheten och vilka alternativ som finns, säger Johan Widebro

Kommande säsong, när det nya tv-avtalet startar, kan varje SHL-klubb som mest få närmare 45 miljoner kronor var. Motsvarande summa för de allsvenska klubbarna är 2,3 miljoner. Modo baserar stora delar av sina intäkter på att det finns en rimlig möjlighet att gå upp i SHL enligt Johan Widebro som är VD för Modo Hockey.

– Så länge möjligheten att gå upp i SHL finns så har vi bra möjligheter till både sponsorer och publik. Det vi är oroliga för är att de nya TV-pengarna i praktiken stänger ligan, säger Johan Widebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista