Försäkringskassan Sundsvall
Försäkringskassans hårdare bedömningar drabbar kommunerna.

Kommunernas kostnader ökar när fler förlorar assistansersättning från Försäkringskassan

1:14 min

Kommunerna får ökade kostnader när allt fler som tidigare har beviljats personlig assistans nu flyttas över från Försäkringskassan till kommunerna.

Märta-Lena Kjellsson som arbetar med daglig verksamhet på Örnsköldviks kommun som arbetsanpassare menar att kommunerna nu påverkas. Många kan inte fortsätta delta i kommunernas dagliga verksamhet av rädsla för att förlora assistentersättningen.

– Jag kan tänka mig att många avsäger sig insatsen och hittar egna lösningar.

Betyder det att istället delta i den dagliga verksamheten så är det bättre att vara hemma?

– Ja, precis, menar Märta-Lena Kjellsson.

Hur påverkas brukarna av det?

– Inte bra, naturligtvis, säger Märta-Lena Kjellsson och menar att det fortfarande är oklart hur kommunen kommer att lösa problemet med att allt fler assistensersättningar hamnar hos kommunerna.

 Kommunerna och Försäkringkassan har ett delat ansvar för att bistå med assistans, vilken myndighet som betalar assistansen beror på hur det grundläggande behovet ser ut.
Den som har assistansersätning betald av Försäkringskassan har i många fall inte rätt att ta med sin assistent till kommunens dagliga verksamhet. Istället är det kommunen som är skyldiga att se till att personen får den hjälp som behövs.
Antalet personer som nu behöver hjälp av kommunerna har ökat vilket betyder att kommunerna måste skjuta till både mer pengar och personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista