lina norberg juuso #metoo #deadline
Frilansjournalisten Lina Norberg Juuso

Me too-upproret fortsätter - journalister samlas under #deadline

3:07 min

Drygt 4000 kvinnliga journalister skrivit under ett upprop mot sexuella hot och trakasserier. En av dom är frilansjournalisten Lina Norberg Juuso.

Bransch efter bransch går samman och berättar om upplevelser i arbetslivet. Det är allt från våldtäkter till strukturer där kvinnor förminskas. I uppropet #deadline står bland annat "Vi tänker inte vara tysta längre. Nu lägger vi skulden där den hör hemma. När vi nu äntligen talat med varandra har vi insett att de övergrepp som vi normaliserat faktiskt är både orimliga och oacceptabla. Att det inte är oss det är fel på. Det är ni som förminskat och trakasserat oss, alla ni som ursäktat dem och låtit oss bära skammen för vår utsatthet. Det är ni som gör fel, inte vi".

Frilandsjournalisten Lina Norberg Juuso i Härnösand har skrivit under.

– Jag vill visa att sexuella trakasserier inte handlar om enskilda män eller branscher utan om en samhällsstruktur som slår över på alla arbetsplatser. 

Lina tycker att det är viktigt att alla berättelser och vittnesmål kommer fram. 

– Jag tror att #metoo och andra branschuppror kommer att leda till en verklig förändring. Nu händer något på arbetsplatserna. 

Hon menar att alla har makten att säga ifrån. Vi kan alla fundera på vilken blick vi har. Vem lyfter man upp? Hur mycket talutrymme tar man?

Men att våga säga ifrån när man bevittnar något är svårt eftersom man då är den som skapar dålig stämning. 

– Just känslan av att inte vilja skapa dålig stämning har bidragit till tystnadskulturen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista