Bilkö E4 snöoväder norr om Älandsbro oväder totalstopp Långtradare fast Saltviksbacken
Trafikverket: Man ska inte ge sig ut på vägarna. Foto: Ove Jönsson/Sveriges Radio

Höjd beredskap inför det kommande dygnet

3:07 min

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för svårt väderläge i Västernorrland. Elbolag och trafik har höjt beredskapen för att kunna hantera det befarade väderkaoset.

SMHI har utfärdat en klass 2 varning för Västernorrland med snöfall och drivbildning som kommer att kunna innebära långvariga strömavbrott och väldigt svårt trafikläge.

– Det kommer att vara väldigt besvärligt imorgon på våra vägar, säger Henrik Sundquist på Trafikverket.

– Prognosen pekar på att det kan bli riktigt tråkigt väder. Och den tråkigaste kombinationen av väderförhållanden så kommer snön att fastna i träden och träden faller över elledningarna och då blir det strömavbrott, säger Roger Lindmark på Vattenfall.

Såväl elbolag som Trafikverket har höjt beredskapen för att kunna hantera konsekvenserna under det kommande dygnet. Men trots det menar man att det kommer att kunna bli besvärligt för länets invånare.

Enligt Henrik Sundquist på Trafikverket så är den här typen av extrema vädersituationer inget någon av de viktiga samhällsfunktionerna har resurser eller förutsättningar att klara av.

– Då måste man ta i beaktande och räkna med att det kommer att bli störningar och problem under en period. Det kommer att vara problem med framkomligheten och då ska man inte ge sig ut på vägarna, säger Henrik Sundquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista