Träd som fallit över elledningar. Foto: Eon
Träd som fallit över elledningar vid en tidigare snöstorm Foto: Foto: Eon

Tusentals utan ström i Ångermanland

Eon och Vattenfall om strömavbrotten i Västernorrland
1:28 min

Tusentals hushåll i Västernorrland är strömlösa på torsdagsmorgonen  - men vädrets konsekvenser för trafiken tidigt på morgonen var mindre än väntat.

Vid 6-tiden på torsdagsmorgonen har omkring 2000 av Eons kunder strömavbrott, merparten i Kramfors och Sollefteå kommuner men även Örnsköldsvik har några hundra drabbade hushåll. Trenden har däremot varit ökande, och det väntas ytterligare snöfall, så Eon meddelar att de har extra beredskap under dagen.

– Läget är oroande tyvärr, men vi har folk på plats som jobbar konstant med felen, säger Eons regionchef Lena Berglund.

Vattenfall rapporterade tidigt om att drygt 100 av deras kunder i Mellansel i Örnsköldsvik är strömlösa, och Härjeåns nät som levererar till västra Medelpad har omkring 300 kunder utan ström i Torpshammar, Fränsta och Borgsjö-området.

Busstrafiken är också kraftigt påverkad, med vissa inställda turer, förseningar eller hållplatser och områden där bussarna inte tar sig fram. Främst är det mindre vägar och stadstrafiken i Sundsvall som är drabbad, och trafikanter kan få aktuell information via Din Turs hemsida

Väglaget är besvärligt i stora delar av Västernorrland och Trafikverket uppmanar att de som kan bör lämna bilen hemma på torsdagsmorgonen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".