sidsjöbäcken
1 av 3
Mätpunkter har koll på Sidsjöbäcken och Selångersån. Foto: Lotte Nord/SR
Mats Bergmark
2 av 3
Mats Bergmark, Räddningstjänsten Medelpad. Foto: Lotte Nord/SR
Jan Hellman
3 av 3
Jan Hellman stadsbyggnadskontoret Sundsvalls kommun. Foto: Lotte Nord/SR

Mätpunkter kan spå översvämningar i Sundsvall

3:39 min

Mindre översvämningar på vägarna idag när Trafikverket och kommunerna slitit med att få bort slask från dagbrunnarna. Större översvämningar har Sundsvall koll på med ett eget prognos- och övervakningssystem.

Ett annat klimat skapar ett nytt väder. Och det är kanske det vi upplevt det senaste dygnet?

Ett blötare, mer överraskande väder ställer hårdare krav på beredskap.

Läxan har gjorts i Sundsvall efter översvämningarna 2001 – något kommun och räddningstjänst har glädje av en dag som denna då regn, slask och snö ställer till det.

När allt är som det ska skvalar det ner i dagvattenbrunnarna. Men när det blir stopp, rinner över och rinner fel – det är då små bäckar snabbt kan skapa en rytande å. Det har genom åren varit i alla fall ett mycket allvarligt läge för Sundsvall då en damm vid Sidsjöbäcken hotade att brista 2001.

Längs med Selångersån i centrala Sundsvall och i havet finns numera fyra tekniska mätpunkter som har koll på allt vatten. Mats Bergmark på Räddningstjänsten Medelpad:

– Jag minns 2001 och hade vi haft systemet då hade det varit en oerhörd hjälp. Då gällde det att reagera på det som hände. Med det här systemet vi har nu kan vi förbereda oss och det är väldigt värdefullt.

På Sundsvalls kommun finns Jan Hellman på stadsbyggnadskontoret där den huvudsakliga övervakningen av prognos- och övervakningssystemet sker.

– Vi kan göra flera olika prognoser. Vi kan beräkna flera dagar framåt utifrån havsvattennivå, vindar, beräknad lokal nederbörd och om några svårigheter uppstår.

Övervakningssystemet är mycket diskret. Ett järnrör kan synas som går ner under marken och till det är det kopplat vattensensor och sändare. Så vad händer om det indikeras ett större vattenflöde?

– Systemet larmar inte själv utan vi har daglig koll. En dag som idag med blötsnö och nederbörd sedan tidigare går vi in och kikar extra.

Sundsvall var väldigt tidigt ute med att se vad klimatförändringarna kan föra med sig av större vattenflöden. Och händelsen 2001 bidrog då man överrumplades av bristningsrisken vid Sidsjödammen.

– Jag känner inte till att någon annan kommun har det här systemet. Det är oerhört värdefullt att kunna vara snabbt på plats, det räddar stora värden, säger Jan Hellman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista