ME-diagnosen förändrade Marias liv

3:54 min

För några veckor sedan fick Maria Casal diagnosen ME, som fullständigt förändrade hennes liv.

I februari drog Maria Casal från Kramfors på sig förkylning efter förkylning. Men när själva förkylningen gick över så kände hon sig fortfarande sjuk, trots att snuvan var borta. 

– Jag var fortfarande förkyld i kroppen, säger Maria Casal.  

Hon sökte då hjälp hos sjukvården och efter ett långt kämpande med bland annat läkare som inte tog henne på allvar fick hon till slut diagnosen ME, som ibland kallas för kroniskt trötthetssyndrom. 

– Om du tänker att skelettet är ett rör som du spiller iskallt vatten i och att det fylls på och fryser hela vägen inifrån. Så känns det, säger Maria. 

Maria arbetade som integrationssamordnare på Kramfors kommun, ett jobb som hon älskade. Nu har hon inte jobbat heltid sedan i februari och hon har varit heltidssjukskriven sedan april. 

– Jag har också jättemycket att vara tacksam över så det känns lite tokigt att säga att sjukdomen har tagit ifrån mig hela livet men det har den gjort, säger Maria. 

"Bara lite trött" 

Maria rakade av sig håret så att det inte skulle bli så stor ansträngning att duscha. ME är en sjukdom som det inte finns några botemedel för, men däremot kan man lindra symptomen med läkemedel.

Maria menar att kunskapen och förståelsen är dålig både hos allmänheten och sjukvården. En vanlig missuppfattning är att en ME-sjuk "bara är lite trött". Det tror Maria kan bero på att det just kallas för kroniskt trötthetssyndrom. 

– Jag förstår att om man är en människa som inte lever nära en människa som är ME-sjuk så är det nästan omöjligt att sätta sig in och förstå. Jag tror inte att jag hade förstått om någon hade förklarat för mig för ett år sedan att jag inte skulle orka duscha, säger Maria. 

På måndag visas filmen Unrest på Royal Bio i Kramfors. En film som handlar om hur det är att leva med ME. Maria kommer då vara där och prata om sina erfarenheter från sjukdomen. 

ME/CFS

ME står för myalgisk encefalomyelit. Myalgi betyder muskelsmärta och encefalomyelit är en inflammation i hjärna och ryggmärg. CFS står för cronic fatigue syndrome, som betyder kroniskt trötthetssyndrom.

 Alla kan få ME/CFS, både barn och vuxna, men vad som orsakar sjukdomen är oklart. Många som får den har haft en eller flera bakterieinfektioner eller virusinfektioner och efter det aldrig återhämtat sig, även om själva infektionen har läkt ut. Studier har visat att endast var tionde som har ME/CFS tillfrisknar helt, men hos många sker en viss förbättring med tiden.

Symtom

*trötthet som inte går över när du vilar

*sjukdomskänsla som utlöses när du anstränger dig och som kvarstår i mer än 24 timmar
*problem med sömnen
*ont i halsen
*svullnad i lymfkörtlarna
*smärta i lederna
*svaghet i musklerna
*huvudvärk
*magbesvär
*svårigheter med koncentrationen
*minskad tolerans för stress.

Källa: 1177 Vårdguiden 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista