Gudrun Hellström, postombud i Sundsvall.
Gudrun Hellström, postombud i Sundsvall. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Black Friday och julhandel ger hårt tryck hos postombud

0:42 min

Idag drar julhandeln igång för många i och med Black Friday-kampanjer med stora reor. För postombuden, som tar emot alla paket, kan nästa vecka bli kaotisk.

Kommer du att handla idag eller väljer du att låta bli? Berätta gärna på vår Facebook-sida!

Postnord räknar med ökade paketvolymer och försäljningsrekord. Man uppksattar att svenskarna i år kommer att spendera 5 miljarder kronor under Black Friday, vilket är 1,4 miljarder mer än förra året.

– Vi förbereder med extra personal, säger Gudrun Hellström, säljchef på OKQ8 i Sundsvall.

Hårt tryck nästa tisdag

Tisdagen efter Black Friday brukar vara den dag då postombuden har som mest att göra och ibland räcker inte ens utrymmet till.

– Förra året blev det kaos hos oss, så vi fick lösa det genom att ha paket på golven. Men om kunderna kommer och hämtar sina paket snabbt så går det att lösa. Om pakten bara ligger en dag blir det inga problem, säger Gudrun Hellström.

Smygstartat

I år har flera företag också smygstartat rean denna vecka, så Gudrun Hellström hoppas att det gör att det blir lite lugnare för postombuden kommande vecka.

– Vi har redan märkt av en ökning av paket, så jag hoppas att det inte slår lika hårt mot oss nästa vecka, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista