moderaterna
Moderaterna i länet har valstämma i helgen. Foto: Lotte Nord/Sveriges rRadio

Jörgen Berglund toppar Moderaternas riksdagslista

2:30 min

Under söndagen beslutade Moderaterna i Västernorrland sina vallistor till region och riksdag i valet 2018, där Jörgen Berglund hamnade i topp till riksdagen och Lena Asplund toppar listan till regionfullmäktige.

Söndag 26 november på hotell i Kramfors har Moderaterna i länet sin valstämma. 59 ombud röstar fram namnen till vallistorna till region och riksdag 2018.

Sammankallande i nomineringskommittén Patrik Gustavsson och länsombudsmannen Peter Sjöbom får kritik av Sundsvallsmoderaten Elin Nilsson eftersom hon ratats i provvalet.

Hon i sin tur får kritik efter en tveksam värvningskampanj och blev inte nominerad i förväg. Nilsson säger till P4 Västernorrland att hon på alla sätt vill kämpa sig in på riksdagslistan och den kampen pågår just nu om något av ombuden vill föra fram hennes namn.

Ombudsman Peter Sjöbom vill förutom tjänsteman också bli politiker - han kandiderar till regionen trots att han varit delaktig i nomineringsgruppen.

– Som tjänsteman har jag bistått nomineringskommittén på det sätt som den önskat, säger Peter Sjöbom.

P4 Västernorrland erfar att de aktuella listorna som in i det sista hålls hemliga före söndagens beslut har Peter Sjöbom på plats 16 till regionfullmäktige.

P4: Är du jävig?

– Den frågan har hanterats inom kommittén, säger Sjöbom.

Sedan tidigare är det känt att Lena Asplund, från Sollefteå och idag en av länets två riksdagsledamöter för Moderaterna, kommer att toppa regionlistan. Per Wahlberg står som tvåa på listan.

Till riksdagen efter valet 2018 med dagens opinionssiffror kan det bli endast en moderat ledamot från länet. Jörgen Berglund, från Sundsvall och idag oppositionsråd, toppar den listan efter provvalet och är nomineringskommitténs förslag på förstanamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista