Charlotte Kalla går i mål som segrare.
Charlotte Kalla går i mål som segrare. Foto: Anders Wiklund/TT

Charlotte Kalla knäckte Björgen i jaktstarten

2:51 min

Charlotte Kalla vann jaktstartloppet som avslutade världscuppremiären i Ruka. Kalla ryckte ifrån norskan Marit Björgen efter åtta kilometer och höll undan till seger. Därmed vann Kalla också minitouren i Finland.

Jag är inte överraskad av Kallas fina form. Det har lyst en aura kring henne och ett självförtroende och en vilja jag inte sett på länge

Kalla och Björgen gick ut tillsammans i 10 sekunders ledning före Stina Nilsson. Och duon öppnade hårt och hade snart drygat ut ledningen till 30 sekunder. Efter att växelvis skött farthållningen så satte Kalla in rycket efter åtta kilometer.

– Jodå, det kommer fler meter. Tre meter, fem meter. Oj, oj, oj vad hon går, sade expert Torgny Mogren i Radiosportens direktsändning.

Björgen gav snabbt upp då hon inte orkade haka på i Kallas tempo. Med 50 meter kvar gav Kalla ett stort leende till publiken och jublade in över mållinjen.  

– Jag är inte överraskad, men jag är lite imponerad över att hon är så stark här. Skönt för henne att få ett kvitto på att det hon gjort är helt rätt. Nu gäller det att hålla formen och kanske dämpa sen släppa iväg på formkurvan mot OS, då kan det här bli riktigt kul, säger Mogren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista