väska med en elpistol, ett basebollträ, en machete, kniv, skalpeller, buntband, silvertejp, en sopsäck morfintabletter och sprutor.
1 av 2
Polisen hittade en väska med en elpistol, ett basebollträ, en machete, kniv, skalpeller, buntband, silvertejp, en sopsäck morfintabletter och sprutor mm. Foto: Polisen
Åklagare Staffan Blyberg utanför rättegångssalen. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio
2 av 2
Åklagare Staffan Blyberg. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Rättegång mot man som hotade att döda sin exflickvän

Åklagaren: Det har varit en besatthet som vuxit
2:04 min

Idag börjar rättegången mot den 48-årige man som i oktober i år trängde sig in i sin före detta flickväns lägenhet i Sundsvall och hotade att döda henne. Enligt åklagaren har mannen trakasserat och förföljt kvinnan systematiskt.

I väskan mannen hade med sig till lägenheten hade han packat ner en elpistol, ett basebollträ, en machete, kniv, skalpeller, buntband, silvertejp, en sopsäck, morfintabletter och sprutor.

– De här vapnen och föremålen har inte haft några andra ändamål än att just användas till att mörda, eller i vart fall misshandla, konstaterar åklagare Staffan Blyberg.

Innan kvinnan lämnade sin lägenhet 5 oktober i år ringde hon sin mamma, tittade genom titthålet i dörren, men såg ingen där och gick ut. Efter att hon blivit hotad av sin före detta pojkvän var detta vardagsrutiner för henne. Hon ringde alltid någon anhörig när hon gick hemifrån eller lämnade jobbet för att hon var rädd för sin expojkvän. Men den här dagen när hon öppnade dörren så trängde mannen sig in i lägenheten med kniv och ett slagträ.

Anhörig larmade SOS Alarm

Kvinnans mamma hörde henne skrika ”nej, sluta, sluta” och ringde då sitt barnbarn som larmade SOS Alarm. Mannen hade också med sig en väska med elpistol, ett basebollträ, en machete, kniv, skalpeller, buntband, silvertejp, en sopsäck morfintabletter och sprutor. Han sa att han skulle skära halsen av henne.

En polispatrull skickades till kvinnans adress. När de gick in i trapphuset möttes de av att kvinnan öppnade dörren och skrek i panik. När mannen upptäckte poliserna tog han strypgrepp runt kvinnans hals och drog in henne i lägenheten igen. Polisen beskriver i förhör att kvinnan såg panikslagen och livrädd ut. En av poliserna säger också ”jag får en mycket dålig känsla av vad han kan komma att göra mot både kvinnan och oss”.

Med hjälp av pepparspray försökte polisen övermanna mannen och bända lös hans armar, men lyckades inte, utan han höll kvar sitt grepp runt kvinnans hals. Då poliserna uppfattade det som att kvinnans liv vara i fara tog de till våld, men inte ens det verkade mannen reagera på. När den ena av poliserna lyckades trycka med handen mot mannens hals så lyckas de till sist få honom att släppa kvinnan.

Varit hotad tidigare

Kvinnan och mannen har haft ett distansförhållande de senaste 1,5-2 åren, men kvinnan gjorde slut i somras eftersom hon kände sig otrygg tillsammans med honom. Enligt henne har mannen mått allt sämre psykiskt det senaste året och har också hotat henne verbalt. Hon beskriver hur han ena stunden uttryckte sin kärlek, för att i nästa stund hota henne till livet. Han ska bland annat ha sagt: ”Det är sådana som dig man läser om i tidningen som blir mördad” och ”Det är konstigt att ingen redan slagit ihjäl dig”.

Mannen ska också förra sommaren ha hotat kvinnan med kniv, men kvinnan polisanmälde aldrig detta. Hon besökte polisstationen i Sundsvall för att få råd, men ville vara anonym och ville inte göra någon polisanmälan.

Flyttade av rädsla

I somras, efter att kvinnan gjort slut med mannen, ska han ha sagt till henne att hon hade anledning att vara rädd. Efter det åkte hon på semester med sin syster för att komma bort ifrån sin ex-pojkvän. Det var tydligt att hon var orolig och rädd under resan, enligt systern. Det slutade med att kvinnan flyttade hem till sina föräldrar i tre månader för att hon var orolig över vad hennes före detta pojkvän skulle kunna göra. Trots att kvinnan kontaktade mannen och sa att hon ville bli lämnad i fred så fortsatte han att höra av sig.  

I slutet av september, bara drygt en vecka efter att mannen trängde sig in i hennes lägenhet, flyttade hon tillbaka till lägenheten. Innan hon gjorde det beställde hon en extra låsbygel och bytte lås på dörren. Hon tog också med sig en vän till lägenheten för att ”säkra” den innan hon vågade gå in. Och varje gång hon lämnade lägenheten ringde hon en anhörig för att ha telefonkontakt med någon om hennes före detta pojkvän skulle dyka upp.

Flera i kvinnans närhet, kollegor, vänner och anhöriga vittnar om att kvinnan var rädd för sin ex-pojkvän och att han har hotat henne vid flera tillfällen.

Tidigare dömd

Även två av mannens tidigare flickvänner vittnar om att mannen varit våldsam och han har också dömts också för misshandel och olaga hot mot en av dem.

Mannen var påverkad av amfetamin när han greps och är också åtalad för narkotikabrott.  

Mannen erkänner att han har hotat kvinnan vid ett tillfälle och erkänner ett fall av olaga hot. Mannen åtalas också för förberedelser till mord, människorov, misshandel, men han nekar till dessa brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".