Talgoxen hamstrar inte mat - men är nyfiken och påhittig och överlever vintern ändå. Ett sätt är att äta andra fåglar...
Talgoxen hamstrar inte mat - men är nyfiken och påhittig och överlever vintern ändå. Ett sätt är att äta andra fåglar... Foto: Alf-Jan Hansson/Sveriges Radio

Små fåglar har inte svårare att hitta mat på vintern

2:44 min

Blåmesar, talgoxar och andra småfåglar ska få sitt när det är vinter. Skator, duvor och de andra större fåglarna sjasas bort. Vem har egentligen rätt till maten på fågelbordet?

Martin Emtenäs har programlett både Mitt i naturen och Det stora fågeläventyret i SVT. Just nu är han på turné med föreställningen Vi som bor här, tillsammans med Stefan Sundström. Martin berättar att både stora och små fåglar, givetvis beroende på art och väder, hittar sin mat ändå på vintern.

– Det är bara det att vi tycker det är väldigt mysigt när de kommer och hälsar på hos just oss när vi matar dem, menar Martin Emtenäs.

Att vi kanske motar bort de större fåglarna från talgbollar och annat, tror Martin kan bero på att vi har en slags instinkt att skydda de små och svaga, men det finns ingen generell konkurrens mellan till exempel talgoxar och skator.

– Vi borde le åt att naturen gör som den gör, i stället för att tycka att den borde rätta sig efter våra mallar. Våra mallar är byggda utifrån en mänsklig fantasi om hur världen borde bete sig för att just jag ska trivas i den, tycker Martin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista