Präst Stefan Andersson i GA-Kyrkan
1 av 3
Stefan Andersson är präst i Sundsvalls församling. Foto: Fanny Hällegårdh/Sveriges radio
Ljus i GA-kyrkan.
2 av 3
Tända ljus i GA-kyrkan. Foto: Fanny Hällegårdh/Sveriges Radio
Tornet på GA-kyrkan i Sundsvall.
3 av 3
Tornet på GA-kyrkan i Sundsvall. Foto: Fanny Hällegårdh/Sveriges Radio

Hög tid för högmässa när första advent står på schemat

1:22 min

Julen närmar sig, men känn ingen stress – ta i stället chansen att ta det lugnt och hitta din julfrid. Det tycker prästen Stefan Andersson i Sundsvalls församling.

I dag har många kyrkor runt om i landet öppnat sina dörrar och tänt sina ljus för att bjuda in till adventsgudstjänst. En av de är Gustav Adolfskyrkan i Sundsvall där bland andra Stefan Andersson är präst.

Vad betyder första advent för dig?

– Dels är det inledningen på hela jultiden, spänningen inför jultiden och framför allt allting som händer i kyrkan. Men sen är det också en tid för eftertanke, säger Stefan Andersson.

Han tycker att vi kan fundera lite över varför vi firar jul. Vi kanske kan göra något annat än att bara julstressa.

– Ta det lugnt och finn julfriden. Jag tror det är det vi människor behöver i dag.

På Gustav Adolfskyrkans gudstjänst bjuds det på en hel del musik, men även konst. Det var fyra år sedan en tavla av Christian Beijer stals från GA-kyrkan, nu ska en ny tavla av konstnären hängas upp i kyrkan.

– Vi ska avtäcka Christian Beijers nya tavla efter högmässan, och han kommer även hit och berättar om hur han har tänkt när han har gjort den här nya målningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista