Regionfullmäktige. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio

Debatt om listningsstopp för vårdcentraler

Frågan om listningsstopp debatteras just nu i Regionfullmäktige. För Sidsjö vårdcentral kan det vara en ödesfråga.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet säger att det är patienterna som ska få välja, inte företagen och vill därför ha totalt stopp för alla slags listningstak och listningsstopp. 

Hela oppositionen, alltså Vårdalliansen, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet anser att regionstyrelsen ska kunna ge vård- och hälsocentraler rätt att tillfälligt få säga nej till fler patienter, till exempel för att kunna hinna bygga ut lokalerna.

Den här frågan är aktuell just nu för Sidsjö vårdcentral i Sundsvall som har sagt att dom kan tvingas att stänga helt och hållet om dom inte får ett tillfälligt listningsstopp på ett år.

Ingeborg Wiksten, Liberalerna, säger att frågan kan bli aktuell på många fler orter där även landstingsdrivna hälsocentraler vuxit snabbt.

– De (socialdemokraterna) säger sig värna befolkningen och inte företagen. Har det aldrig slagit dem att det här kan hänga ihop, säger Ingeborg Wiksten, Liberalerna.

Regionfullmäktige kommer inte att hinna diskutera färdigt före lunch utan frågan kommer att ajourneras och tas upp igen under eftermiddagen.

Efter den övergripande diskussionen kommer Sidsjö vårdcentral att få svar på sin ansökan om ett ettårigt listningsstopp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista