Patrick Glamsjö, markägare i Baggböle
1 av 2
Patrick Glamsjö, markägare i Baggböle har nu tagit bort traktorn som spärrade vägen för Eon. Foto: Ingrid Engstdt Edfast/Sveriges Radio
Patrick Glamsjö markägare i Baggböle
2 av 2
Patrick Glamsjö markägare i Baggböle Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Rödlistade arter i Baggböle räddade

0:41 min

Nu är vägtvisten mellan Eon och en fastighetsägare i Baggböle utanför Indal löst. Rödlistade arter är inte längre hotade av ett kraftnätsbygge.

När Eon ville bredda och använda en väg där det växte rödlistade arter satte markägaren Patrik Glamsjö stopp, genom att resolut parkera sin träktor på vägen. Nu är tvisten löst och Eon väljer en annan väg för att komma fram till sitt kraftledningsbygge och Patrik Glamsjö är nöjd.

– Det känns bra, det gör det. Man är väldigt trött, men det känns skönt att den här frågan äntligen kan lägga sig.

Betyder det att du har tagit bort traktorn nu?

– Ja, traktorn är borta nu, den behövde jag i verksamheten. Den behöver inte ställas dit nu, nu är vi överens och det känns bra.

Istället kommer en alternativ nedfart, som inte går över den sandås på Patrik Glamsjös mark där det finns skyddade växtarter, att användas.

Eon bekräftar att en överenskommelse med Patrik Glamsjö har skett och att parterna nu är överens. Vägen kommer istället att dras på en grannfastighet, det uppger Björn Persson på Eons pressjour.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista