Ont i halsen. En läkare undersöker halsen på en patient med hjälp av en pinne och en ficklampa. Foto: Bertil Ericson/TT
Foto: Bertil Ericson/TT

Sollefteå, Kramfors och Nyland helt utan fasta läkare på hälsocentralerna

0:57 min

Vid Hälsocentralerna i Sollefteå, Kramfors och Nyland finns inte en enda fast anställd läkare. Istället tvingas Landstinget hyra in läkare.

Problemet att helt sakna fast anställda läkare på vårdcentralerna har varit en längre tid och att lösa problemet verkar svårt.

Idag tvingas Landstinget istället hyra in läkare för längre eller kortare tjänstgöringsperioder, samtidigt som man försöker bli en bättre arbetsgivare.

– Det vi tittar på är vad vi behöver göra för att vara en attraktiv arbetsgivare. Det är framförallt arbetsmiljöfrågorna, säger Anna-Lena Lundberg som är Primärvårdsdirektör vid Landstinget Västernorrland. 

– Vi måste se över om det finns något vi kan erbjuda som förmåner. Där håller HR på att ta fram ett koncept. Det är allt ifrån lön till introduktion, till arbetsmiljö och samarbete. Vi behöver jobba brett, konstaterar primärvårdsdirektör Anna-Lena Lundberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista