Enhetscheferna på kardiologen i Sundsvall, Malin Karlsson och Johanna Giek Rudberg. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio
Under ledning av Malin Karlsson och Johanna Giek Rudberg har kardiologen på Sundsvalls sjukhus helt eliminerat behovet av stafettanställda. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio

Inga stafetter på kardiologen i Sundsvall

2:20 min

Landstinget Västernorrland dras med personalbrist och ett stort beroende av stafettanställda. Men inte på kardiologen i Sundsvall, där slutade den sista i september.

Sedan september i år finns det inte längre några stafettanställda på kardiologen i Sundsvall. De behövs inte längre efter att enheten arbetat aktivt med att eliminera behovet under ett års tid.

 – Vi har satsat väldigt mycket på våra studenter. Det är vår främsta rekryteringsväg, säger Malin Karlsson som är enhetschef på kardiologen tillsammans med Johanna Giek Rudberg.

Av de 11 landsting som deltog i tidningen dagens medicins undersökning var Landstinget Västernorrland sämst vad gäller bemanningsläget på läkar- och sjuksköterskesidan. 25% av läkartjänsterna är vakanta och 12 % av alla sjuksköterskor saknas vilket medfört ett stort behov av stafetter.

Problemet är att man har svårt att rekrytera samt att behålla personal. Enligt Johanna Giek Rudberg och Malin Karlsson är arbetsmiljön och möjligheten att påverka sin arbetssituation det viktigaste om man vill behålla sin personal.

– Vi är ju styrda av yttre faktorer som är svåra att påverka men utifrån de förutsättningar vi har arbetar vi väldigt mycket med arbetsmiljön och jag tror att även personalen känner att de kan påverka mycket, säger Malin Karlsson.

Enhetschefernas checklista för att bli av med stafettberoendet:

  1. Ge personalen möjlighet att påverka schemat.
  2. Satsa på mentorskap och ta väl hand om de nya sjuksköterskorna.
  3. Satsa på studenterna, de står för återförsörjningen av sjuksköterskor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista