Bild från Storgatan i centrala Härnösand. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio
1 av 2
Storgatan i Härnösand. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio
Mattias O'Nils sitter i en svart skinnfåtölj i biblioteket på hotell Knaust i Sundsvall. Han har svart hår, grå pullover med en ljusblå skjorta under. Han ler in i kameran och i bakgrunden ser man mörka, vackert mönstrade träpaneler. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio
2 av 2
Möjligheterna med den nya IR-tekniken är oändliga säger Mattias O'Nils, professor i inbyggda system vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio

Framtidens cityhandel planeras i Härnösand

Professor Mattias O'Nils: Det blir inte tyckande längre
1:10 min

Tillsammans med Mittuniversitetet har Härnösands kommun låtit sätta upp IR-kameror i centrala stan för att se hur besökarna rör sig. Tanken är att man bättre ska kunna planera stadkärnan i framtiden.

På grund av att bilindustrin pressat priserna har IR-tekniken gått från att kosta miljoner till att kosta några hundralappar. Exempelvis finns det nu kameror att sätta på smartphones för att hitta värmeläckage på hus.

Nu har forskningsprojektet SMART vid Mittuniversitetet, i samarbete med HÄR, Handel och Möten i Härnösand tagit fram en teknik som mäter hur människor rör sig i centrala Härnösand.

Under projektet har man monterat upp IR-kameror vid särskilda punkter i stan för att kunna se hur, var och när människor kommer till city. På så sätt kan man också sätta tidsmarkeringar på när folk går in och när folk går ut ur stadskärnan.

– Då får man veta hur många som finns i city vid en viss tidpunkt. Det blir inte tyckande längre utan det blir objektiva siffror, säger Mattias O'Nils, professor i inbyggda system vid Mittuniversitetet.

Istället för att se människor ser man bara temperaturprofiler.

Genom att veta de här sakerna är tanken att kommunen ska kunna planera stadskärnan utifrån invånarnas behov. Till exempel var man ska placera skyltar, bänkar eller parkeringar. 

– IR-tekniken gör att man istället för att se människor bara ser temperaturprofiler vilket gör det omöjligt att identifiera individer, säger Mattias O'Nils.

Projektet ska nu utökas och redan under 2018 förväntas Härnösands kommun kunna använda sig av materialet för att göra förbättringar av stadskärnan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".