Piller och burkar. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
1 av 2
Adhd-läkemedel Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Ingela Högdahl, förälder och Elin Hagen, BUP-sköterska i Sundsvall
2 av 2
Ingela Högdahl, förälder och Elin Hagen, BUP-sköterska i Sundsvall Foto: Karin Lycke/Sveriges Radio

Kraftig ökning av ADHD-mediciner till barn i Västernorrland

3:23 min

Utskrivningen av ADHD-mediciner till barn och ungdomar har ökat med över 500 procent i Västernorrland på tio år. Det visar statistik från Socialstyrelsens läkemedelsregister.

Förra året skrev landstinget i Västernorrland ut runt 100 recept per tusen barn (0-14 år). Det är högre än till exempel Jämtland (77) men mer än hälften så många som man skriver ut i Gävleborgs län (222).

Ingela Högdahl är förälder till ett barn som använt ADHD-mediciner under många år.

– För min son var medicinerna positiva. Nu kan han koncentrera sig mycket längre på de saker han håller på med, säger Ingela Högdahl. Det negativa var att han tappade matlusten, säger hon.

– En av anledningarna till den stora ökningen är att man idag utreder många fler barn. Forskning visar också att medicinering kopplat till sociala insatser ger en effektiv hjälp, säger Elin Hagen är sjuksköterska på barn- och ungdomspsykiatrimottagningen i Sundsvall. 

Vad behövs göras mer för att de här barnens vardag ska bli bättre?

– Det känns som samhället blivit för svårt. Det är många val som ska göras och det är svårt för de flesta barn, speciellt för den här gruppen, säger Elin Hagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista