Bilförares hand som håller i en mobiltelefon och i ratten samtidigt.
Snart blir det förbjudet att ha mobilen i handen när du kör. Foto: Erik Nylander/TT

Förbud mot rattsurfning välkomnas på verkstaden

1:41 min

Det mesta pekar på att det blir förbjudet att köra bil med mobiltelefon i handen från februari nästa år. Bra, tycker David Lindman som jobbar på bilskadecenter i Örnsköldsvik.

– Ja det är en bra idé. Det är svårt för polisen att avgöra som det ser ut nu, så det kan vara vettigt tycker jag, säger David Lindman som jobbar vid bilskadecenter i Örnsköldsvik.

Kan inte det innebära att du får mindre att göra här då?

– Haha, ja, det är sant, men säkerheten får gå först, säger David Lindman.

Det är ingen som säger att de rattsurfat när P4 Västernorrlands reporter frågar besökare på verkstaden. 

– Nej, det har aldrig hänt att någon stått här vid disken och erkänt att de rattsurfat och krockat, även om det mycket väl kan vara så, säger David Lindgren.

Själv erkänner han att det nog hänt har svarat på något samtal eller kollat på ett sms trots att han sitter bakom ratten.

– Jag försöker låta bli men det händer nog att man tjuvkikar på ett sms ibland, men tänker på det och försöker undvika det så gott det går. Men det är inte ofta, man är ju medveten om att det är något man inte ska hålla på med, säger David Lindman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista