Anna Lönneborg, diakon.
Anna Lönneborg, diakon i Svenska kyrkan möter många utsatta i sitt arbete. Foto: Agneta Jacobsson/SR

Hemlösheten ökar i Västernorrland

3:54 min

Hemlösheten i Västernorrland har ökat de senaste åren. 2011 registrerades 680 hemlösa i Västernorrland och i årets rapport har antalet ökat till 1 062.

2011 registrerades 680 hemlösa i Västernorrland och i årets rapport har antalet ökat till 1062. En av tre hemlösa har barn under 18 år och den här gruppen har också ökat med 60 procent sedan den senaste undersökningen. Och det är en ökning som man märker av inom socialtjänsten i Sundsvall.

Socialstyrelsens uppgifter kommer från kommuner, landsting, trossamfund, frivilligorganisationer med flera och samlades in under en vecka i april i år. Och det finns fyra kategorier av hemlösa, allt från de som verkligen bor på gatan till de som har en lägenhet genom kommunen men som inte har ett eget kontrakt.

Eva Rönnbäck är verksamhetschef på Individ- och familjeomsorgen på Socialtjänsten i Sundsvalls kommun där de märkt av ökningen av hemlösa de senaste åren.

– Absolut. Vi har märkt ett ökat tryck, säger Eva Rönnbäck, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen.

Anna Lönneborg är diakon i Gustav Adolfs kyrka i Sundsvall och möter utsatta människor i sitt jobb - bland andra hemlösa. Och hon menar att det tillkommit en ny typ av hemlösa som man inte såg tidigare. Personer som hamnat mellan stolarna efter att ekonomin kraschat av en eller annan anledning.

– Ofta tror man att det är missbrukare eller tiggare men det skulle lika väl kunna hända mig om jag blev arbetslös eller utförsäkrad, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista