Arkivbild. Inger Bergström och Anders L Johansson sitter bredvid varandra vid ett podie under en presskonferens. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio

Kommentar: Landstingets förlikning med Inger Bergström

Varför får Inger Bergström 1,5 miljoner trots att hon blev avskedad och vad betyder det för det hemliga avtal landstinget haft med Lena Thelin att förlikning skett med Bergström?

Vid lunchtid på torsdagen kom beskedet att SKL (Landstinget) och JUSEK (Inger Bergström) kommit överens om förlikning vad gäller hennes avsked. Inger Bergström får 1,7 miljoner. Parterna har då inte diskuterat själva huvudfrågan om ifall avskedet hade saklig grund eller inte.

Vinnare och förlorare

Regionrådet Erik Lövgren (S) kommenterar att det mest bara finns förlorare i den här affären, men att det är skönt att det nu är över.

Lars-Gunnar Hultin (V) säger att ansvaret borde ligga på Anders L Johansson och kanske politikerna som visste. Det stora problemet är inte pengarna utan att vi nu inte får reda på vad som hände och att ingen ställs inför skranket. Hultin menar att Erik Lövgren är en av vinnarna på förlikningen. Nu behöver han inte stå till svars för vad han visste om affären.

Historien inte över innan vi vet varför avtalet skrevs

Ulla Öhman som är P4:s landstingsreporter säger att hon ser två möjliga orsaker till att man från landstingets sida ingick förlikning. Antingen visste landstinget att det inte fanns en så tvärsäker saklig grund att avskeda Bergström och att man därmed riskerade att få betala många fler miljoner om det gick till domstol, eller så ville man få ett slut på hela historien för att inte fler fakta skulle dras fram i ljuset.

– Men förlikningen betyder inte att allt är över, även om det nu troligen blir svårare att få veta hela sanningen. Men historien är inte över innan vi vet varför avtalen med Lena Thelin skrevs. 

Vet du mer om vad som hände när Thelinavtalen skrevs och varför? Mejla gärna ulla.ohman@sverigesradio.se och berätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista