Ulricha Gatugård och Jenny Nilsson, socialsekreterare
Ulricha Gatugård och Jenny Nilsson, socialsekreterare. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Kortare arbetsdagar ger välmående socialsekreterare i Sundsvall

3:04 min

Kortare dagar på arbetsplatsen har gjort att socialsekreterare i Sundsvall mår bättre och att det har blivit lättare att rekrytera personal.

Om du fick lägga upp din arbetsdag precis som du ville, hur skulle den se ut då? Berätta på vår Facebooksida!

Från och med årsskiftet får socialsekreterare i Timrå kommun möjlighet att jobba sju timmars arbetsdag och den återstående arbetstimmen ska användas till reflektion, vilket P4 Västernorrland berättade om i förra veckan. I Sundsvall har tre arbetslag inom socialtjänsten redan provat att jobba sex timmars arbetsdagar under ett års tid.

Mår bättre

Ulricha Gatugård och Jenny Nilsson, två av socialsekreteraren som jobbar med barn- och ungdomsutredningar, berättar att de och deras kollegor mår bättre och att arbetsbelastningen har minskat under projektets gång. 

– Den största skillnaden är att vi har folk på alla stolar. Det hade vi inte tidigare, men då hade vi ändå samma ärendeinflöde. Det innebär en mindre belastning för varje socialsekreterare. Det märks också att kollegor är gladare, säger Jenny Nilsson.

Ulricha Gatugård instämmer och säger att möjligheten till återhämtning har betytt mycket.

– Det här jobbet är inget som du bara släpper när du går hem, utan du tar ofta med dig tankar och funderingar hem. Det behövs reflektion kring det du gör på dagarna, säger hon.

Långsiktig lösning

Att projektet gav bra resultat har inneburit att det nu finns en långsiktig lösning. Socialsekreterare, inom vissa delar av socialtjänsten, har sex timmar arbetsplatsförlagd arbetstid och två timmar som används till att studera, återhämta sig eller reflektera över det de gjort under dagen. För att socialsekreterarna ändå ska hinna göra det de tidigare gjorde på åtta timmar så har de förändra sitt arbetssätt.

– Vi har tänkt på hur vi lägger upp möten, att vi inte stör varandra på samma sätt som tidigare och vi sitter på vår fikarast men sitter inte över. Det har varit lite fyrkantigt, men det har behövts, säger Ulricha Gatugård.

Oro vid hög arbetsbelastning

Just nu har de socialsekreterare som jobbar med utredningarna som gäller barn och unga mycket att göra. Ulricha Gatugård säger att det finns en oro över att det kan leda till att de måste jobba mer, men hon försöker ändå lämna arbetsplatsen efter sex timmar.

– Vissa dagar tänker man ju att man kan jobba hur länge som helst. Men vi måste också hålla, annars blir vi ju inte kvar på arbetsplatsen. Vi får inte hamna i en kris där folk slutar. Vi måste gå hem och komma tillbaka nästa dag och orka med arbetet och vara bra socialsekreterare i möten barn och ungdomar som vi träffar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista