Författaren och journalisten Alexandra Pascalidou. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Alexandra Pascalidou får årets 5i12-pris

"Jag är stolt att jag har orkat"
4:31 min

Årets 5i12-pris tilldelas journalisten och författaren Alexandra Pascalidou.

Hon får priset för att hon "har trots hat och hot från högerextrema grupper satt tydliga spår i samhällsdebatten under flera decennier och visat prov på stort mod och civilkurage", enligt 5i12-rörelsens motivering.

– Jag är så otroligt glad och rörd. Det känns helt otroligt, säger Alexandra Pascalidou, som fick reda på det av en slump i morse när hon öppnade sitt twitterkonto.

– Jag är stolt att jag har orkat. Jag har ju varit med sedan Stig Wallin som drog igång hela 5i12-rörelsen. Jag minns honom så väl. Hans värme och förmåga att tala om rasismen och främlingsfientligheten som var ett stort problem redan på 90-talet. Hans fantastiska förmåga att tala om försoning, säger Alexandra Pascalidou.

Jag är stolt att jag har orkat.

Priset delas ut i riksdagen i morgon onsdag den 6 december vid en 5i12-manifestation.

– Alexandra Pascalidou har under många år varit en stark och viktig röst för principen om människors lika värde och gett mod och hopp för många utsatta individer och grupper i samhället, säger Jasenko Omanovic, ordförande i 5i12-rörelsen.

5i12-rörelsen bildades i Härnösand slutet av 80-talet för att just arbeta mot främlingsfientlighet.

– Jag har varje dag i mitt liv kämpat med både min egen fördomsfullhet och rensa i mitt eget sinne och hjärta, men också arbeta utåt som volontär i skolor. Det här kommer verkligen som en liten vindpust i ryggen, säger en rörd Alexandra Pascalidou. 

Vart kommer allt civilkurage, mod och ork ifrån?

– Jag har ingen aning om jag ska vara ärlig. Men jag har fått ärva stoltheten över att min morfar stred för fred, frihet, demokrati och alla människors lika värde. Är det något jag vill lämna efter mig till dem som kommer så är det just detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".