En kvinna går genom ett kontorslandskap och pratar i sin telefon
Socialsekreterare får två timmar till att göra annat än arbete på kontoret. Foto: Janerik Henriksson/TT

Två timmar om dagen till reflektion och studier för socialsekreterare i Sundsvall

2:09 min

Under 2018 får fler socialsekreterare i Sundsvalls kommun ta del av ett nytt arbetssätt: att jobba sex timmar på arbetsplatsen och två timmar om dagen har man till vidareutbildning och reflektion.

Kortare dagar på arbetsplatsen har provats i projektform i ett års tid och det gjorde att socialsekreterarna mådde bättre och att det blev lättare att rekrytera personal.

Idé från medarbetarna

Socialtjänsten i Sundsvall hade förra året, precis som många andra kommuner i landet, svårt att rekrytera personal. Då kom förslaget från medarbetarna själva att prova kortare arbetsdagar med bibehållen lön. Efter att ha provat detta i ett år är både medarbetare och chefer nöjda med resultatet.

– Vi tror på modellen att man måste få återhämtningstid under arbetstid. Annars tar man med sig frågor och funderingar hem och börjar fundera på om man missat något, om man gjorde rätt, vad som hände med de barn man träffat under dagen. Det är många frågor man får ta hand om utanför arbetstid, säger Eva Rönnbäck, verksamhetchef vid Individ- och familjeomsorgen.

Reflektion och kunskapsinhämtning

Hon menar att det finns ett annat sätt att titta på arbetstidens innehåll än vad man gjort tidigare.

– Vi landade i att sex timmar ska ha fokus på direkt klientarbetet och två timmar kan man ägna sig åt kunskapsinhämtning, reflektion, återhämtning och friskvård för att kunna klara av sitt arbete.

Under 2018 kommer fler socialsekreterare att få ta del av arbetssättet, berättar Eva Rönnbäck.

– De som är myndighetsutövande socialsekreterare kommer att ta del av detta, eftersom de har de tuffaste arbetsuppgifterna och där har det varit svårast att rekrytera, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista