Amanda Lind (MP) Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio
Amanda Lind (MP) Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio

Miljöpartiet under spärren i senaste opinionsmätningen

1:41 min

Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind från Härnösand ser dagens mätning där Miljöpartiet landar på 3,8 procent som en tråkig siffra efter en starkt politisk höst.

Idag presenterade SCB sin stora partisympatiundersökning, PSU, den i särklass största opinionsundersökningen i Sverige om politiska preferenser.

Liberalerna minskar och landar nära spärren. Två partier hamnar under riksdagsgränsen - Miljöpartiet och Kristdemokraterna. 

– Självklart en väldigt tråkig siffra. Vi känner i grunden i partiet att vi haft en väldigt stark politisk höst bakom oss med den grönaste budgeten någonsin. Vi får fortsätta jobba stenhårt, konstaterar Amanda Lind, miljöpartiets partisekreterare.

Vad beror den här siffran på tror du?

– Jag tror det är flera saker som ligger bakom. Ett mindre parti i regeringsställning kanske har svårare att komma fram med vad som är våra prioriteringar. Vi har ett starkt självförtroende inför valrörelsen, men vi måste bli bättre på att visa vad vi vill framåt.

Ett mindre parti i regeringsställning kanske har svårare att komma fram med vad som är våra prioriteringar.

I region Norr som innefattar Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten har Socialdemokraterna närmare 10 procent fler sympatisörer än riket i övrigt i den här mätningen (se tabell överst i artikeln).

Även Vänsterpartiet plockar flera röster i mellersta och norra Norrland, jämfört med riket. Övriga partier ligger lägre här än i resten av Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista