Tove Jansson som barn, tillsammans med sin mamma.
Tove Jansson som barn, tillsammans med sin mamma. Foto: Pressens Bild/TT

Veckans poddtips: Penseln, pennan och hjärtat - om Tove Jansson

Tove Jansson, del 1: Barnet Tove – äventyret, tryggheten och katastrofen
33 min

Tove Jansson är så mycket mer än Mumintrollets mamma. I serien Penseln, pennan och hjärtat får vi följa Toves liv och verk utifrån flera vinklar.

Det första avsnittet i YLE:s dokumentärserie om Tove Jansson handlar om hennes barndom. Vi får bekanta oss med flera av de platser som formade henne och utreder varför hon kom att älska stormar och "små katastrofer".

En pappa som traumatiserades i det blodiga inbördeskriget och vars fester kunde hålla den lilla flickan vaken nätterna igenom, en mamma som måste jobba nästan dygnet runt för att få familjens ekonomi att gå ihop och en vardag som var så knaper att man fick sälja pianot – ändå var Tove Janssons minnen av barndomen för det mesta ljusa och varma.

Serien är gjord av Outhouse Media för YLE. Producenter är Kira Schroeder och Nanette Marie Forsström. Berättare/uppläsare är Oskar Pöysti samt ibland även Ida Kronholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".