En man skriver på ett tangentbord på ett kontor. Foto: Fredrik Sandberg/TT
1 av 3
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Stefan Löfvén och Ardalan Shekarabi i Kramforshjärtat
2 av 3
Stefan Löfvén (S) och Ardalan Shekarabi (S) lovar statliga jobb till länet. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio
Välkommen till Kramfors, skylt vid infarten.
3 av 3
Foto: Ingrid Engstedt Edfast

Nya statliga jobb till Sundsvall, Sollefteå och Kramfors

1:28 min

Både Sundsvall och Sollefteå får nya statliga jobb. Det utlovade statsminister Stefan Löfven idag. Samtidigt kommer ett gemensamt servicekontor för Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten att placeras i Kramfors.

Det beskedet lämnade idag statsminister Stefan Löfven när han besökte Kramfors. 

 – Det är oerhört viktigt att hela landet räknas. All klokskap finns inte i en del av landet utan den finns runt om i hela landet, konstaterar statsminister Stefan Löfven.

De nya statliga jobben skapas genom att den nya myndigheten för digitalisering av offentlig sektor ska placeras i Sundsvall. Det kommer innebära 50-60 anställda de första åren och myndigheten ska vara på plats 1 september 2018.

Vi har en stark IT-sektor som kommer vara till nytta för den här nya myndigheten.

– Det här visar att regeringen ser hela landet och att man ser att det finns kunskap runt om i landet som man kan ta tillvara när man ska starta en ny myndighet, säger Peder Björk (S), kommunalråd i Sundsvall.

– Vi har en väldigt stark IT-sektor. Där finns mycket kompetens och kunskap som kommer vara till stor nytta för den här nya myndigheten, konstaterar Peder Björk (S).

Dessutom ska Statens servicecenter flytta viss del av sin verksamhet till Sollefteå. Det kommer innebära omkring 20 nya statliga jobb senast 30 september 2019. Statens servicecenter finns idag i Gävle, Östersund, Stockholm, Eskilstuna och Göteborg.

20 jobb till Sollefteå är större än 50-60 till Sundsvall.

– Det är en helt fantastisk nyhet. 20 jobb till Sollefteå betyder oerhört mycket. Tjugo jobb i Sollefteå är större än 50-60 till Sundsvall, säger en glad Åsa Sjödén (S), kommunalråd i Sollefteå.

Samtidigt ska den statliga servicen förbättras runt om i landet. Skatteverket, Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan kommer att öppna 10 nya servicekontor. Ett av dem placeras i Kramfors och kommer ge en handfull nya jobb. Kontoren ska öppnas senast 30 juni 2018.

Finns en tanke att det här ska byggas ut. Jag är jättenöjd.

– Jag är jättenöjd. Vi har tre myndigheter till att börja med som kommer etablera sig och tillhandahålla statlig service till Kramforsborna, säger Jan Sahlén (S), kommunstyrelsens ordförande i Kramfors.

– Sen pratas det om att det finns en tanke att det här ska byggas ut till fler myndigheter på det här servicekontoret. Så det kommer bli fler jobb, tror Jan Sahlén (S).

Besluten fattas på torsdag och är en del av regeringens ambition att öka den statliga närvaron i hela landet.

10 nya servicekontor

  • Kramfors
  • Jokkmokk
  • Malung-Sälen
  • Sorsele
  • Vimmerby
  • Överkalix

och förstärka den statliga servicen i:

  • Brandbergen i Haninge,
  • stadsdelen Vivalla i Örebro,
  • stadsdelen Rosengård i Malmö 
  • stadsdelen Angered i Göteborg

Kontoren ska öppnas senast 30 juni 2018.

Källa: Regeringskansliet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista