På en pidistal i mitten av Kulturens hus i Sundsvall ligger papper med texten "#metoo" skrivet i ena hörnet. Bredvid högen med papper ligger pennor och en uppmaning till kvinnor att skriva ner sina berättelser om sexuella övergrepp. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio

Kulturmagasinet i Sundsvall startar metoo-aktion

3:20 min

Som en del av metoo-rörelsen startar Kulturmagasinet en insamling av berättelser från allmänheten under devisen #metoo – lämna din berättelse.

Mitt i Kulturmagasinet står ett avlövat träd med klädnypor i. Bredvid trädet, på en piedistal, ligger papper, pennor och en uppmaning. "#metoo - lämna din berättelse". Tanken är att kvinnor ska kunna komma och lämna sin egen berättelse kopplad till metoo. Dessa kan sedan antingen hängas i trädet eller lämnas i en anonym låda.

Under hösten har mängder med vittnesmål om ofredanden och sexuella övergrepp kommit fram, ofta i sociala medier och ofta tillsammans med en hashtag kopplad till en specifik bransch. Men det finns många kvinnor som inte är kopplade till en bransch förklarar Lejla Porovic som är enhetschef på Sundsvalls museum:

– Vårt hus är öppet för alla. Vi vill att alla som känner för det och vill berätta om utsatthet och våld på arbetsplatsen, i nära relationer, i skolan, på gatan, ska känna sig välkomna och veta att deras röst kommer att höras och även sparas i våra arkiv.

Förhoppningen är nu att många kommer att ta chansen och fylla trädet med sina berättelser och framåt vårkanten är tanken att det ska bli en uppläsning av berättelserna på kulturens hus.

– Vi har också tänkt att vi ska läsa in några av berättelserna så att man kan låna hörlurar och lyssna på dem var som helst i huset, berättar Carin Engwall, enhetschef på Sundsvalls bibliotek.

Allting är anonymt för den som önskar. För Lejla Porovic är metoo något som egentligen kommit för sent.

– Det har pågått under alldeles för många år och alldeles för många kvinnor har varit utsatta. Deras röster har inte blivit hörda och de har inte blivit trodda. Det här är otroligt stort och det är på grund av de här sakerna som vi vill delta, säger Lejla Porovic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista