Johan Wasberg blickar ut över vattnet i Vasa.
Johan Wasberg. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio

Så blir orter i Västernorrland attraktiva

Johan Wasberg: Vi tävlar mot våra huvudstäder
4:05 min

Kultur, idrott och bra skolor behövs för att locka eftertraktade yrkespersoner till näringslivet. Den analysen gör Johan Wasberg i Vasa, en ort på ungefär samma breddgrad som Örnsköldsvik.

Johan Wasberg har jobbat för att stärka näringslivet i Vasa i närmare 25 år och han pekar på vikten av utbildning och forskning för att företag ska kunna vara framgångsrika även framöver. Och för det krävs i sin tur att Vasa är en attraktiv ort att bo på för barnfamiljer.

Familjen avgör

– Den som får ett intressant jobb i Vasa är ofta eld och lågor över att flytta hit, men i slutändan är det ändå familjen som avgör, säger Wasberg. 

– Och då måste vi ha musikskolor och balettskolor och inomhushallar och ridskolor...

Johan Wasberg berättar att kommunerna kring Vasa samarbetar för att kunna tillhandahålla ett brett utbud av fritidssysselsättningar.

Det är mycket bättre än i en storstad där man betalar en massa pengar för att bo.

Hans råd till näringslivet på alla orter är att hålla fast vid det man är bra på och försöka utveckla det. Och att locka hit kunnigt folk med billiga bostäder och naturupplevelser. Han pratar ibland med folk som flyttat till Vasa för olika jobb inom den stora energisektorn där.

– De är ofta förtjusta i skärgården, lugnet och naturen. Det är mycket bättre än i en storstad där man betalar en massa pengar för att bo mer eller mindre undermåligt i någon lägenhet, säger Johan Wasberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".