Barn i skolkorridor
1 av 2
Foto: Erik Nylander/TT
Helen Brändström, enhetschef vid socialtjänsten i Härnösand,
2 av 2
Helen Brändström, enhetschef vid socialtjänsten i Härnösand. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Politiker och tjänstemän ska bli bättre på att lyssna på barn

Helene Brändström: Barns röster, rättigheter och åsikter måste tas tillvara
1:28 min

Idag samlas politiker och tjänstemän från Västernorrland i Sundsvall för att prata om hur barn och ungas inflytande kan öka.

Bakgrunden till konferensen är bland annat att barnkonventionen förväntas bli lag 2020 och att en stor del av den handlar om att lyssna på barns åsikter. Helene Brändström, enhetschef vid barn- och familjeenheten vid socialtjänsten i Härnösand, välkomnar barnkonventionen som lag.

– Äntligen skulle jag vilja säga. Barns röster, rättigheter och åsikter måste tas tillvara. Vi måste ha fokus på barn, säger hon.

Intervjuar barn och unga

Socialtjänsten i Härnösand jobbar redan utifrån en modell som innebär att de lyssnar på barn och ungas åsikter, genom att de intervjuar barn och unga som har haft kontakt med socialtjänsten.

– Vi ska arbeta utifrån barns behov i centrum. Då behöver vi också lyssna mycket på barnen. Det behöver inte alltid innebär att det blir som de vill, men det är viktigt att lyssna på dem, säger Helene Brändström.

Förändrat arbetssätt

Modellen, som kallas Västernorlandsmodellen, används numera av flera kommuner i länet och också i andra delar av landet. Det finns exempel där socialtjänsten i Härnösand ändrat sitt arbetssätt efter åsikter från barn och unga.

– När vi intervjuar barn förstår vi hur viktiga vi inom socialtjänsten är och det har gjort att vi träffar barn i större utsträckning än tidigare, säger Helene Brändström.

Barn och ungas åsikter har gjort att de också gjort förändringar i lokalerna.

– Vi har inrett ett barnrum och ett ungdomsrum för att det ska bli mer trivsamt. Vi har också sett till att alla socialsekreterare har mobiltelefoner så barn och unga kan nå dem via den. De har sagt till oss att de vill ha kontakt med sina socialsekreterare via mobilen och sms.

Under dagen idag föreläser bland annat Anita Wickström, vikarierande Barnombudsman och Sara Jonsson från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".