Thorbjörn Fälldin
Thorbjörn Fälldin från sin tid som partiledare, 1985. Foto: Rolf Hamilton / TT /

Premiär för tv-dokumentären om Thorbjörn Fälldin

1:14 min

Idag är det premiär för en SVT-dokumentär om förre centerpartiledaren och statsministern Thorbjörn Fälldin, från Ramvik.

Thorbjörn Fälldin var Centerpartiets partiledare mellan 1971 och 1985. Vid riksdagsvalet 1976 kunde han bilda en borgerlig regeringskoalition och blev då Sveriges första borgerliga statsminister sedan 1936. 

Pär Fjällström, som har gjort dokumentärfilmen, säger att Thorbjörn Fälldin var en intressant politiker under en spännande tid. 

– Han var inte urtypen av politiker, utan han var djupt rotad i folkrörelsetraditionen och bondeförbundet. Han hade verkligen fötterna på jorden, både bokstavligt i myllan och han var också rotad ute bland folk. Det hände dessutom mycket under de åren han var partiledare, säger han. 

Förutom Fälldins politiska liv så kommer dokumentären att handla om privatpersonen Fälldin. 

– Familjen medverkar i filmen, både hustrun och de tre barnen. Vi har en hel del filmer och privatbilder, så tittarna kommer nog att få en bra bild över vem han var som privatperson också, säger Pär Fjällström.

Dokumentären finns från och med idag, söndag, på SVT-play. Imorgon, måndag, kommer den första delen att sändas på SVT 1.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista