Katarina Lindblad-Gidlund, professor på Mittuniversitetet. Foto: Marlene Jonsson
Katarina Lindblad-Gidlund, professor på Mittuniversitetet. Foto: Marlene Jonsson

Kvalificerade jobb på nya digitaliseringsmyndigheten i Sundsvall

"Mycket analys, strategier och utredningar"
2:17 min

Igår meddelade statsminster Stefan Löfven att den nya myndigheten för digitalisering av offentlig sektor ska placeras i Sundsvall. Men vad ska den här myndigheten göra? Katarina Lindblad-Gidlund, professor på Mittuniversitetet förklarar.

Digitaliseringen av tjänster som pågår kan jämföras med industrialiseringen. Den nya digitaliseringsmyndigheten av offentlig sektor som statsminister Stefan Löfven presenterade igår, och som kommer placeras i Sundsvall med start nästa höst, kommer innebära flera avancerade arbetsuppgifter. Den bedömningen gör Katarina Lindblad-Gidlund, professor på avdelningen för informationssystem och teknologi på Mittuniversitetet i Sundsvall.

– Det är ganska kvalificerade arbetsuppgifter. Mycket analys, strategi och utredningar. Riktigt roliga jobb.

Du ska nästan ha offentlig sektor i fickan. 

Men vad gör en digitaliseringsmyndighet?

– De ska inte sitta och programmera eller systemutveckla. Vi lägger väldigt mycket pengar varje år på digitalisering av offentlig sektor och då är det ju bra om vi gör bra grejer. Vi ska både resurseffektivisera, men också reformera. Vi har industrialiserat samhället en gång - nu ska vi digitalisera.

– Du ska nästan ha offentlig sektor i fickan, säger professor Katarina Lindblad-Gidlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".