På en snötäckt altan står Victor Aronssons två meter höga julbock. Den är klädd i granris och invirad i 60 meter ljusslinga som gör att bocken synds även när det är mörkt. Bakom bocken ser man Victors hus som är vitt och även det pyntat med ljusslinga samt stjärnor i fönstren. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio
1 av 2
Victor Aronssons julbock med en hornhöjd på cirka 2,20 meter och en mankhöjd på cirka 1,40 meter. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio

Så bygger du din egen julbock

Victor Aronsson: Att klä honom tar ungefär en dag
2:32 min

Julbocksmästaren Victor Aronsson i Ankarsvik ger tips för hur man får till granrisbocken inför jul.

Det började som ett sätt att ta julstämningen ett steg längre och vips stod en över två meter hög julbock i granris på altanen hemma hos Victor Aronsson i Ankarsvik på Alnö utanför Sundsvall. Och är man sugen på att bygga sin egen måste man först tillverka ett skelett.

– Vi byggde en träram som ska försöka likna en bock i längd, med ben, mage och horn, så först ser det ut som en naken bock.

Med ramen klar är det dags för granriset och det går åt mer än vad man tror när allt ska viras in och fyllas ut. Till Victors bock gick det åt en full släpkärra. Räkna med att arbetet med att klä bocken tar ungefär en dag.

– När jag klär bocken börjar jag nerifrån med bakbenen. Jag sätter en bukett och virar med ståltråd. Sen går man framåt och lägger granrisen medhårs och bygger på så att det döljer allt som man inte vill ska synas.

Hornen är lite trixigare. Där använder Victor plastslang för att få till böjen på hornen så att det inte bara är två pinnar som sticker upp.

Det här behöver du:

  • Trä (till skelettet)
  • Plastslang (till hornen)
  • Granris
  • Ståltråd
  • Ljusslinga 60 meter (ej obligatoriskt)

Gör så här:

  1. Konstruera en ram som liknar en bock så mycket som möjligt. Använd plastslang för att få till böjen på hornen. 
  2. Börja med att klä bocken från bakbenen och gå successivt framåt. Lägg granriset medhårs med lite överlapp, på så sätt döljs även ståltråden. Tänk på att det går åt mycket av både granris och ståltråd för att bygga ut och få bocken att se naturlig ut.
  3. Pynta gärna bocken med en ljusslinga så att den även syns när mörkret faller.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".