Två islandshästar som äter hö i ett nät
Ett sätt att få hästarna att äta långsammare är att servera hö i ett nät. Foto: Eva Ribler/Privat

Allt vanligare med diabetes hos hästar

Veterinären: Hästar är gjorda för karga förhållanden
2:40 min

Ekvint metabolt syndrom, EMS, är hästarnas välfärdssjukdom. Den ökar i Sverige och världen och kan leda till den smärtsamma sjukdomen fång. Orsaken är ofta för mycket socker i maten.

Vi har så bra tillgång till mat att vi bli sjuka. Detsamma gäller hästarna. 

– EMS är ett förstadium till diabetes och har många likheter mellan häst och människa, nämligen problem med regleringen av hormonet insulin, säger Sanna Truelsen Lindåse som är veterinärmedicinsk doktor vid Svenska lantbruksuniversitetet.

Men hästar får inte diabetes. Den hormonella rubbningen ser likadan ut som hos människa men hästar får istället en sjukdom i hoven som heter fång. 

Hur kan hästar lida av välfärdsproblem?

– Dom hålls ofta i ganska små hagar och står många timmar i sin box. Dom fodras med ett rejält mål mat och dessutom är maten lättillgänglig. 

Frilevande hästar är gjorda för att äta 12-14 timmar per dag men väldigt små mängder mat, dom är också gjorda för karga förhållanden. Överflödet av mat och för lite motion kan alltså leda till fång. 

– Fång är en sjukdom inne i hoven. Man kan jämföra det med benet längst ut på vår fingerspets, det benet finns i hoven och det kan då rotera. Det är ett smärtsamt tillstånd. 

Fång kan uppstå av många olika orsaker. I Sverige drabbas 10 hästar per dag. Man har även sett att ponnyer och mer ursprungliga raser, som islandshästar och shetlandsponnyer, oftare drabbas. 

– Vi måste bli bättre på att förebygga fång, att undvika att hästarna får EMS är en viktig sak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".