Erika Vallin författare
1 av 2
Erika Vallin författare Foto: Martin Vallin / Pressbild Natur och kultur

Erika Vallin från Sundsvall är författaren bakom årets tv-julkalender

"Det känns toppen och lite bisarrt"
3:28 min

Årets julkalender i SVT, "Jakten på tidskristallen", är baserad på bokserien Speglarnas hemlighet skriven av Erika Vallin från Sundsvall.

Julkalendern handlar om tre barn som måste laga tiden, den är nämligen trasig och kan stanna dagen innan julafton.

Tv-serien grundas på boktrilogin "Speglarnas hemlighet", som skrivits av Erika Vallin som kommer från Sundsvall. Idag bor hon i Stockholm, men har sin mormor kvar i barndomsstaden. 

Intresserad av teoretisk fysik

Erika Vallin berättar att arbetet med att bokserien skulle bli julkalender har pågått i många år, ända sedan den första boken släpptes 2012 var filmmanus aktuellt, och därför känns det extra speciellt att nu kunna se det färdiga resultatet. 

– Jag är jätteglad, det känns toppen och lite bisarrt. Det är svårt att greppa att någonting som man själv jobbat med så pass lång tid helt plötsligt får det otroliga genomslag som en julkalender är, säger Erika Vallin.

Historien utspelar sig i rymden, men Erika själv har inte något bakomliggande intresse för just sci-fi, däremot ett stort hobbyintresse för modern teoretisk fysik.

– Det händer väldigt mycket där, framför allt just runt tidskristaller som det skrevs en hel del om bara förra veckan, så det ligger betydligt närmare verkligheten än man kanske tror, säger Erika Vallin.

Blev Rikard Wolffs sista produktion

Bland de vuxna skådespelarna i julkalendern finns de välkända skådespelarna Eva Rydberg, som nog alla har en relation till tidigare, och även Rikard Wolff, som gick bort för en kort tid sedan. Rollen i julkalendern blev hans sista.

– Det är det sista vi kommer att få se honom i, det är något som berört oss alla. Jag hade själv äran att få träffa honom under inspelningen och han var märkbart påverkad av sin sjukdom under produktionen men egentligen bara mellan tagningarna, så fort kameran var på så var han den där stora skådespelaren som vi alla har sett i olika sammanhang. Det känns otroligt ärofyllt att det är en del av kalendern, säger Erika Vallin.

Kan du avslöja något om hur det går, hinner de fixa tiden?

– Ja, det är ju på håret, vi får se vad som händer den 23e och 24e, om Asrin, Max och Lima lyckas med sitt uppdrag, säger Erika Vallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".