tingsrätten, östersund, mål, mordförsök, imam, obid nazarov
Rättegången mot den misstänkte torpeden i Strömsund pågår i Östersunds tingsrätt. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio.
Samhälle

Mordförsöket på imamen i Strömsund blir dokumentär

1:20 min

Julian Evans från Backe som precis gått ut journalisthögskolan i Stockholm har gjort en dokumentär om mordförsöket på  imamen Obid Nazarov i Strömsund 2012.

Julian Evans har gjort dokumentären tillsammans med sin skolkamrat Adam Holmertz när de gick på journalisthögskolan som ett examensarbete.

– Eftersom jag är därifrån så har jag tänkt att det här är en ganska intressant historia som jag skulle vilja kolla mer på det om hänt. När vi kollade vidare visade det sig att det fanns många vändningar i den och det finns mycket mänskligt drama i den, säger Julian Evans. 

De har pratat med både polisen, vittnen och den dömde torpeden. De har också pratat med den uzbekiske imamens familj.

– Familjen har utsatts för hemska saker i Uzbekistan och delvis i Sverige med förföljelse och liknande, säger Julian Evans. 

Dokumentären kommer att sändas i P3 dokumentär nästa år. Först släpps den som en pod den 4 januari och sänds sedan i radion den 7 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista