En trekantig skylt står på marken med texten olycka i stora bokstäver. Foro: Pontus Lundahl/TT
Foto: Pontus Lundahl/TT

Explosionsrisk efter väteperoxidolycka - bärgningen dröjer

Det råder fortfarande explosionsrisk efter att en lastbil innehållandes väteperoxid gick av vägen på E4 vid Bjästa under fredagskvällen.

26 ton väteperoxid har hittills läckt ut ur lastbilen som körde av vägen på E4 vid Bjästa under fredagskvällen. Nu har Räddningstjänsten i samråd med kemexperter beslutat att även släppa ut de 14 ton som är lastat på dragbilen. Man har också valt att skjuta upp bärgningen av lastbilen till söndagen.

– Det går inte att bärga nu på grund av explosionsrisken. Vi väntar tills det ljusnar imorgon (söndag, reds. anm.), det är för farligt när det är mörkt, säger Victor Kvamme på Räddningstjänsten Örnsköldsvik.

Under tiden kommer Räddningstjänsten att ha konstant närvaro på platsen med beredskap för att späda den väteperoxid som riskerar att läcka ut.

– Vi har hittills under dygnet använt 90 kubikmeter vatten för att späda väteperoxiden, uppger Victor Kvamme.

Det ska inte föreligga någon fara för trafikanter som åker förbi. Räddningstjänsten har spärrat av den parkeringsficka där olyckan inträffat och håller säkerhetsavstånd till lastbilen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista