Östrandsfabriken i Timrå. Foto: Stig Edfast
Östrandsfabriken i Timrå. Foto: Stig Edfast

Ovanligt stark lukt från Östrandsfabriken i Timrå

2:36 min

SCA har tagit en ny del av fabriken i Timrå i drift, men har problem med förbränningen av gaser som orsakar obehaglig lukt i ett stort område.

SCA håller på med en utbyggnad av Östrandsfabriken i Timrå och har under helgen tagit en ny del av fabriken i drift. 

Men man har haft problem med förbränningen av gaser vilket gör att de läcker ut och orsakar en kraftig obehaglig lukt över ett stort område. 

P4 Västernorrland har fått mejl och telefonsamtal från oroliga personer i Bosvedjan och Skönsberg i Sundsvall, och även SCA har blivit nedringda berättar Björn Lyngfeldt.

– Det är ingen som helst fara, det som luktar är samma typ av substanser som i skämd mat, som surströmming eller dålig julmat, men våra näsor är särskilt bra på att känna av den där lukten, säger han.

Enligt Björn Lyngfeldt har SCA satt in extra resurser för att åtgärda problemet så fort som möjligt.

Vid 9-tiden under förmiddagen meddelar räddningstjänsten att man betraktar händelsen vid Östrandsfabriken som ett gasutsläpp och har personal på plats som mäter koncentrationen av svavelväte i luften inomhus.

– Ja det är inte så bra om det är hög halt inomhus, då kan det både vara giftigt och förenat med brandfara, så det är därför vi mäter, säger Tomas Åslin, inre befäl vid räddningstjänsten Medelpad. 

Någon fara för allmänheten finns däremot inte, det är bara inomhus nära utsläppskällan som det kan finnas någon risk, enligt Tomas Åslin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista