Charlotte Kalla möt OS-stjärnorna. Foto: Alexander Lundholm/SR
1 av 2
Foto: Alexander Lundholm/SR
Charlotte Kalla.
2 av 2
Foto: Alexander Lundholm/Sveriges Radio.

Charlotte Kalla i lång intervju om livet och OS

15 min

Charlotte Kalla har haft råttor som husdjur och siktade på en karriär inom godisbranschen. Radiosporten träffar ett av Sveriges största guldhopp inför OS i Pyeongchang.

Radiosportens träffar Charlotte Kalla i Gällivare. En bit bort sitter Stina Nilsson och broderar ett julmotiv.

Precis som Stina redan har gjort får Charlotte också fylla i Radiosportens Mina vänner-bok.

NAMN: Marina Charlotte Kalla
Smeknamn: Lotta, CK
Skostorlek: 37,5
Favoritmat: Suovas
Husdjur: Dammråttor
Favorit-tv-serie: Kalles sex liv
Favoritämne i skolan: Matte och kemi
När jag var liten ville jag bli: Kioskägare
Efter karriären vill jag bli: Jobba i projekt
Det här gör jag när jag inte tränar: Skönt häng med vänner och familj
Mitt liv just nu på skalan 1-10: 9

Lotta, eller CK, har vunnit guld i de två senaste olympiska spelen och gör sig redo för nästa. Under VM 2017 tog hon tre medaljer, Charlotte Kalla har totalt 17 medaljer från stora mästerskap. Men hon har inget husdjur längre.

– Jag har haft råttor. Det var mina yngre systrar som önskade sig det i julklapp. Så på julaftonsmorgon stod där en bur med tre hanar, trodde mamma. Men det var tre gravida honor! Så det var mycket råttor där ett tag, säger Charlotte Kalla och skrattar.

Det är tio år sedan som Charlotte Kalla slog igenom. Hon vann Tour de ski och blev så folkkär att hon tog hem Radiosportens Jerringpris 2008. Utanför ICA i Tärendö står en staty som föreställer Charlotte Kalla. Men det hade kunnat stå en kiosk där istället, om hon hade följt sina drömmar som barn.

– Jag ville bli kioskägare, för då skulle man äta så mycket godis som man ville! Det blev inte så, men man vet inte, man ska aldrig säga aldrig, men jag tror inte att jag kommer äga en kiosk, säger hon.

Hon växte upp i en familj utan något stort sportintresse, men en ung Charlotte Kalla började med basket. Det visade sig snabbt att hon inte hade någon större talang.

– Nej, verkligen inte! Jag var mer ett energiknippe som var överallt och ingenstans. Min styrka var konditionen, jag hade ingen talang för bollar.

I reportaget hör ni Charlotte Kalla prata finska och berätta om varför tränaren Magnus Ingesson blivit så viktig för henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista