Bengt Kjellson har grått, kort hår och glasögon med tjocka svarta bågar. Han är slätrakad och har på sig en kornblå kavaj över en vit skjorta med översta knappen uppknäppt. Han står framför en myndighetsbyggnad i rött tegel med glasentré. Foto: Katinka Igelberg
Bengt Kjellson Foto: Foto: Katinka Igelberg

Bengt Kjellson ska starta den nya myndigheten i Sundsvall

"Det ska räcka att medborgare lämnar sina uppgifter en gång"
2:20 min

Redan den 1 september ska den nya myndigheten för digitalisering av offentlig sektor vara på plats i Sundsvall. Arbetet leds av Bengt Kjellson.

Nu börjar skapandet av den nya myndigheten för digitalisering av offentlig sektor ta form. Det var förra veckan som statsminister Stefan Löfven avslöjade att myndigheten ska ligga i Sundsvall och att 50 – 60 personer ska jobba där. Bengt Kjellson är idag generaldirektör på Lantmäteriet i Gävle och ska leda arbetet med att starta upp myndigheten.

 – Vi kommer att behöva administratörer som sysslar med ekonomi och personalfrågor. Vi behöver jurister och kommunikatörer men sen behöver vi personer som är intresserade och som brinner för det här med digitalisering och som har en bra bild av medborgare och företag vill ha i framtiden, säger Bengt Kjellson.

Vad ska de här personerna jobba med?

– Tanken är ju att vi ska använda digitaliseringen som ett sätt att förbättra och effektivisera verksamheter. Ett väldigt konkret exempel är att det ska räcka att man som medborgare lämnar sina uppgifter en gång och sen ska man inte behöva lämna samma uppgift gång på gång till kommun eller stat, säger Bengt Kjellson

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".