Elin Berglund är klädd i en gräddvit kofta och en stor svart scarf. Hon sitter i en soffa och ler in i kameran. Hon har mörkbrunt hår i en knut i nacken. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio
Elin Berglund är enhetschef på Norra Berget i Sundsvall. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio

Elin Berglund chefar på Norra Berget

4:10 min

Norra Berget i Sundsvall är ett friluftsområde där det hänt mycket de senaste åren. Chef är Elin Berglund och hon vill förstärka de historiska miljöerna.

För snart hundra år sedan gick det en våg av nationalromantik i Sverige. Friluftsmuseum poppade upp såsom Skansen i Stockholm, länsmuseet Murberget i Härnösand, Jamtli i Östersund – och även Norra Berget i Sundsvall. Gamla byggnader flyttades och nya sammanhang från forna tider skapades. Området är populärt för friluftsaktiviteter, trädgårdsodling, kurser och fika. 

– Våra samlingar består ju inte av föremål eller konst utan det är ju de byggnader som finns samt de historiska växter och de lantrasdjur som vi har. Den äldsta byggnaden vi har är från 1300-talet, kyrkladan från Haverö socken, säger Elin Berglund som är enhetschef på Norra Berget.

Djur hör ju hemma på ett friluftsmuseum och genom åren har det varit renar, grisar, getter, kaniner och några till. De djur som det varit mest rabalder kring är de huggormar som är stadigvarande boende där men som uppfattats som något för nära lekplatsen. Där har man sett till att försöka göra det så bra som möjligt för ormarna i skogen så att de ska hålla sig borta från lekplatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista