Gångtrafikant går över övergångsställe utan reflexer på sig.
December är den månad då flest fotgängare omkommer i trafiken. Mörkret och för dålig användning av reflexer är de främsta orsakerna. Foto: Bertil Ericson/TT.

December – farlig månad för fotgängare utan reflexer

Polisen Pär Andersson: Reflexer är en billig livförsäkring
1:16 min

Fotgängare, utan reflexer, lever farligt under december. Enligt Trafikverket är risken att bli påkörd och dödad av en bil tre gånger så stor i mörker som i dagsljus.

December är den mörkaste månaden på året och därmed också en farlig trafikmånad. Redan i skymning och gryning, när många går till och från skolor och arbetsplatser, ökar risken för att bli påkörd. Men trots att reflexer kan göra stor skillnad är det inte alla som är ute och går som använder dem.

– Det är konstigt eftersom det är en billig livförsäkring, säger Pär Andersson, trafikpolis i Sundsvall.

Så syns du bäst i mörkret

Med reflexer ger du bilförare en betydligt större chans att se dig när du är ute i mörkret.

– Har du inte reflexer på dig syns du på 25-30 meter. Om du har reflexer på dig syns du på upp till 130 meter och det är ju jättestor skillnad, säger Pär Andersson.

Böter som cyklist

Som gångtrafikant finns det ingen lag som säger att du måste ha reflexer, utan det är upp till dig själv om du vill synas i trafiken. Men som cyklist kan du däremot få böter.

– Du kan få böter upp till 500 kronor.

Hur stor är risken att få böter?

– Vänd på det istället och ställ frågan hur stor risken är att du blir påkörd om du inte har reflex. Tänk på dig själv och använd reflex för att du ska slippa att bli skadad, säger Pär Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".