IVO Inspektionen för Vård och Omsorg
IVO Inspektionen för Vård och Omsorg

HVB-hem stängs i Härnösand efter larm om droger

Ägaren: Vi har ett stödboende och inte ett HVB-hem.
0:54 min

Inspektionen för Vård och Omsorg stänger ett HVB-hem i Härnösand med omedelbar verkan. Ägaren saknar tillstånd att driva verksamheten.

Ett HVB hem i Härnösand, där fem kvinnor och män bor, tvingas stänga senast på fredag efter att IVO, Inspektionen för Vård och Omsorg, upptäckt att hemmet saknar tillstånd för verksamheten.

Fältarbetare i Härnösands kommun och polisen har gjort anmälningar som gäller bland annat narkotikabrott och misshandel. Samtliga som är inskrivna vid boendet har också lämnat positiva drogtester.

– Jag vet inte om jag vill kommentera det här, jag delar inte Socialstyrelsens uppfattning, det är allt jag kan säga, det uppger Gunno Zetterkvist, ägare till "Sundsvalls Stödboende & Omsorg AB", som driver HVB hemmet i Härnösand.

Enligt beslutet från IVO så har företaget bedrivit HVB-verksamhet där också hälso- och sjukvård ingår. Det är verksamhet som kräver tillstånd som företaget inte har.

– Det jag menar är att det är ett stödboende vi har och inte ett HVB-hem. Jag håller inte med IVO, säger  Gunno Zetterkvist.

Vid en kontroll med IVO så visar det sig att företaget inte heller har tillstånd för stödboende, vilket är en boendeform för barn och unga. Gunno Zetterqvist vill heller inte kommentera att samtliga inskrivna vid flera tillfällen testat positivt för droger och uppträtt påverkade.

- Vi kommer att ha kontakt med IVO angående det här ärendet och sen får vi se vart det tar vägen, säger Gunno Zetterqvist, innan han avslutar samtalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".